Training

De trainingen zijn ontstaan uit de vele gevoerde coaching gesprekken. Thema’s die terugkomen zijn “zingeving en zinvol leven”, “stress reductie en burn-out preventie”, “hoe kom ik naar een oplossing?” en “Ik ben hoogbegaafd of hoogsensitief, wat nu?”. 

Als dit soort vraagstukken op afdelingen of binnen organisaties aan de orde zijn dan kunnen trainingen in de vorm van lezingen of maatwerk workshops een uitkomst bieden. Ik ga in gesprek om de training af te stemmen op de doelgroep en pas, waar nodig, de inhoud aan. De trainingen kunnen de vorm hebben van een “Lunch & Learn” (± 30 minuten) tot workshops met discussies en oefeningen (± 3 tot 4 uur).

Zingeving

“Zingeving is een behoefte en gaat om het geven van betekenis of zin aan je leven. Je zoekt een vervulling en het gevoel te leven en wilt dingen ondernemen die er toe doen om een rijk en betekenisvol leven te leiden.“

In deze workshop wordt dieper ingegaan over wat zingeving en een zinvol leven is. Ook wordt dieper ingegaan op de relatie tussen zingeving en gezondheid en hoe je erachter kunt komen wat zingeving voor jou betekent?

stress reductie en burn-out preventie

Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam maar als dit signaal wordt genegeerd ligt een burn-out op de loer. Een burn-out is een uitputtingsreactie van lichaam en geest. Je bent helemaal “opgebrand” geraakt en tot niets meer in staat. De burn-out beperkt je in het dagelijks functioneren: op het werk, thuis en in je sociale leven.

Hoe krijg je de balans weer terug? In deze interactieve training gaan we dieper in op het ontstaan van stress en burn-out. Hoe leer je het herkennen, waar komt het vandaan en een recept om de balans weer terug te krijgen in je leven.

hoe kom ik naar een oplossing?

De maatschappij is sterk gericht op problemen en onvolkomenheden. De illusie is dat je door veel te weten over “het probleem, de oorzaak en de schuldige” je dichter bij de oplossing komt.

Oplossingsgericht werken gaat uit van de gewenste situatie, richt zich op bereikte successen, competenties en mogelijkheden en werkt vanuit  een “stap voor stap” principe. Het is een positieve manier om veranderingen bij mensen en teams te realiseren.

Hoogbegaafd of hoogsensitief, wat nu?

Hoogbegaafd (HB) wordt vaak afgemeten aan hoge intelligentie of aan een hoog IQ (boven de 130). Dat is ook het beeld wat veel mensen er bij hebben. Maar hoogbegaafdheid is namelijk meer dan alleen het hebben van een hoge intelligentie.

Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. In deze lezing gaan we dieper in op wat hoogbegaafdheid is en hoe leer je (en je omgeving) ermee omgaan?